Kerst: een Periode van Overprikkeling - Interview met Loes

Gepubliceerd op 12 december 2024 om 20:19
Kerst, overprikkeling

De kerstperiode is voor velen een feest en een bron van gezelligheid. Maar niet iedereen deelt deze opvatting. In dit artikel spreken we met Loes, een 37-jarige moeder van twee kinderen, die openhartig vertelt over haar aversie tegen de feestdagen en de uitdagingen die ze ervaart. 

 

Bedankt dat je de tijd neemt om met ons te praten, Loes. Kun je ons iets vertellen over jezelf en je gezin?

 

Loes: Natuurlijk! Ik ben Loes, 37 jaar oud en moeder van twee kinderen, een jongen van 10 en een meisje van 8. Mijn man en ik wonen in een klein huis in de stad. We proberen ons leven zo goed mogelijk te balanceren tussen werk, gezin en tijd voor onszelf.

 

Je zei dat je niet van kerst houdt. Kun je uitleggen waarom dat zo is?

 

Loes: Ja, dat kan ik. Voor mij is kerst vaak een tijd van veel prikkels. De drukte, de verlichting, de muziek, en vooral de verwachtingen die mensen hebben - het kan overweldigend zijn. Ik ben van nature gevoelig voor prikkels, en tijdens de feestdagen lijkt alles te intens te zijn. Het is alsof de wereld op een hoger volume staat.

 

Dat klinkt erg belastend. Heb je specifieke momenten tijdens de kerstperiode die je het meest uitdagend vindt?

 

Loes: Zeker. De voorbereiding is vaak al een grote bron van stress. Sinterklaas en kerst komen nogal snel achter elkaar, en dan moet je cadeaus kopen, eten plannen en sociale verplichtingen nakomen. De dagen zelf zijn ook intens. Het samenzijn met familie is leuk, maar het kan ook erg druk zijn. Vooral als de kinderen ook nog eens extra opgewonden zijn, wat dat gevoel van overprikkeling alleen maar versterkt.

 

Dat klinkt als een behoorlijke uitdaging. Heb je manieren gevonden om hiermee om te gaan tijdens de feestdagen?

 

Loes: Ja, ik probeer het allemaal wat te minimaliseren. Ik plan bijvoorbeeld minder sociale activiteiten en probeer tijd voor mezelf te creëren, zelfs als dat betekent dat ik me even terugtrek in een stille kamer. Ook probeer ik met mijn man te overleggen over wat echt belangrijk is voor ons gezin, zodat we niet in de valkuil van verplichtingen stappen.

 

Dat klinkt als een goede aanpak. Voel je je gesteund door je omgeving in deze keuzes?

 

Loes: In sommige opzichten wel, maar het blijft een uitdaging. Mensen begrijpen vaak niet hoe overweldigend het voor mij kan zijn. Soms krijg ik te horen dat ik gewoon moet genieten van de feestdagen. Dat is lastig, omdat ik weet dat ze het goed bedoelen, maar ik kan niet simpelweg mijn gevoel uitzetten. Gelukkig zijn er ook vrienden en familieleden die mijn situatie begrijpen en me steunen.

 

Heb je tips voor anderen die zich ook overweldigd voelen tijdens de feestdagen?

 

Loes: Zeker! Ik zou zeggen: luister naar jezelf. Als je merkt dat je gestrest raakt, neem dan een stap terug. Plan tijd voor jezelf in, zelfs als het maar een kwartiertje is. Praat met je partner en zorg ervoor dat jullie samen de druk verminderen. En het is oké om 'nee' te zeggen tegen uitnodigingen als je voelt dat het teveel wordt.

 

Dankjewel voor je openhartigheid, Loes. Laatste vraag: wat zou je willen dat mensen begrijpen over jouw ervaring met kerst?

 

Loes: Ik zou willen dat mensen begrijpen dat niet iedereen de feestdagen op dezelfde manier beleeft. Voor sommigen is het een tijd van vreugde, maar voor anderen kan het ook heel zwaar zijn. Respecteer elkaars grenzen en emoties, en probeer een beetje empathie te tonen. We doen ons best om het te navigeren op onze eigen manier.

 

Dank je wel, Loes, voor het delen van je verhaal. Het is belangrijk om verschillende perspectieven te horen, vooral tijdens een tijd die voor velen zo speciaal is en vanzelfsprekend kan lijken.

 

Loes: Graag gedaan! Ik hoop dat mijn verhaal anderen kan helpen zich minder alleen te voelen in hun ervaringen.

Foto: terski

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.